Van Marieke Lucas Rijneveld (1991) verscheen dit jaar haar debuutroman, De avond is ongemak. Het verhaal speelt zich af in een gereformeerd boerengezin met vier kinderen, dat wordt ontwricht door de plotselinge dood van de oudste zoon. 'Ik was tien jaar en deed m'n jas niet meer uit', zo begint het, en Jas doet inderdaad gedurende het hele boek haar jas niet uit - zo houdt ze het onheil buiten. Twee jaar eerder kwam haar poëziedebuut Kalfsvlies uit, dat werd bekroond met de C. Buddingh'-prijs en maar liefst zeven drukken beleefde. In januari verschijnt haar tweede bundel, Fantoommerrie, een nieuwe verkenning in het universum van Rijneveld.
 

Ook Marjolijn van Heemstra (1981) debuteerde met een dichtbundel, Als Mozes had doorgevraagd, waarmee zij in 2012 de Jo Peters Poëzieprijs won. Ze is daarnaast succesvol theatermaker met geëngageerd en experimenteel toneel en toert met haar voorstellingen door binnen-en buitenland. Vorig jaar verscheen haar tweede roman, En we noemen hem, een spannende zoektocht naar de geschiedenis van ‘Bommenneef’. Volgens de familieoverlevering is deze verre oom een verzetsheld die een jaar na de oorlog een dodelijke aanslag pleegde op een niet-veroordeelde NSB’er. Hij kon niet leven met de gedachte dat er geen rechtvaardigheid bestond. Ze ontving voor deze roman de BNG Bank Literatuurprijs 2017 uit handen van juryvoorzitter Hetty Hafkamp.

 

Aanvang

20.00 uur in de TAQA-zaal

Volgende Literaire Avonden

 

Kaarten

De abonnementen voor de Literaire Avonden zijn UITVERKOCHT.
Mocht er toch ruimte zijn voor de verkoop van losse kaarten, dan kunnen deze voor euro 13,50 worden gereserveerd bij De Eerste Bergense Boekhandel
 
Eerste Bergensche Boekhandel
Oude Prinsweg 11, Bergen
Telefoon 072 - 5812481