Kranenburgh ontvangt een aantal keren per jaar bekende schrijvers en dichters die tijdelijk in het beroemde Adriaan Roland Holsthuis in Bergen verblijven. In het museum verzorgen zij op woensdagen een hoogstpersoonlijke rondleiding voor bezoekers, waarin ze reflecteren op de tentoonstellingen en vertellen over hun werk en bijzondere verblijf in Bergen. Onder meer Anton Dautzenberg, Peter Swanborn, Jacques Klöters en Désiree Schyns namen hun publiek al mee langs de kunst die tot hun verbeelding sprak.

Manuel Kneepkens

Deze keer is de beurt aan dichter, publicist, politicus en jurist-criminoloog Manuel Kneepkens (Heerlen, 1942). Van zijn hand verschenen zestien poëziebundels en daarnaast publiceerde hij drie non-fictie uitgaven.

Kneepkens is sinds 1971 woonachtig in Rotterdam. Van 1971 tot 1994 was hij Docent Strafrecht & Criminologie aan de Erasmus-universiteit; en van 1985 tot 1996 tevens Docent Oorlogs- en Vredesrecht. Van 1994 tot 2006 was hij Fractievoorzitter van de Stadspartij in de gemeenteraad van Rotterdam. In zijn 12 jaar als raadslid trachtte Kneepkens ‘enige poëzie in de gemeenteraad te brengen’. Soms deed hij dat door een motie in dichtvorm voor te lezen.

Kneepkens heeft veel betekend voor de positie van Rotterdam in cultureel opzicht. Zo stichtte hij samen met de slavist Arie van der Ent de Poëziebank, 'de bank voor al uw geestelijk kapitaal, een bank die niet kan omvallen'. Hierin kan elke levende Nederlandstalige dichter één met de hand geschreven gedicht opslaan, 'als waardepapier voor altijd'.

Bijzondere samenwerking

Kranenburgh organiseert deze bijzondere serie rondleidingen in samenwerking met het Bert Schierbeek Fonds en de Stichting A. Roland Holst Fonds.

Rondleiding | Neem een loopje met ... | 19 december 2018 om 12.30 uur tot 13.00 uur | start: balie Kranenburgh | gratis (excl. museumentree).

Voor 2019 worden nieuwe loopjes met... georganiseerd, houd de website goed in de gaten.