Museum Kranenburgh viert deze middag de verjaardag van Bergens componist Simeon ten Holt (1923 - 2012) met een bijzonder programma dat bol staat van zijn indrukwekkende muziek en méér. Ten Holt is vooral bekend door zijn populaire Canto Ostinato, waaraan hij maar liefst vier jaar werkte. Tonaliteit en herhaling van motieven kenmerken dit schijnbaar-eindeloze, hypnotiserende pianostuk.

Simeon ten Holt

Na zijn studie bij de Bergense componist Jacob van Domselaer vertrok Ten Holt in 1949 naar Parijs, waar hij aan de École Normale de Musique de Paris lessen volgde. In 1954 keerde hij terug naar Bergen. Naast zijn werk als componist, publiceerde hij vanaf 1961 artikelen in het literair tijdschrift Raster, trad hij op als pianist, was hij actief in het Bergense kunstleven en experimenteerde hij met elektronische muziek en muziektheater. Van 1970 tot 1987 gaf Ten Holt les in hedendaagse muziek aan de Academie voor beeldende kunsten in Arnhem.

Programma

14.00 u zaal open
14.10 - 14.45 u Inleidend gesprek door literair essayist/filosoof John Heymans
                        met schrijver H.C. ten Berge over de film Kockyn (1966)
14.45 - 15.10 u Film Kockyn, een kermiskroniek
15.15 - 15.45 u Pauze
15.45 - 16.00 u Inloop voor Canto Ostinato
16.00 - 17.00 u Canto Ostinato door concertpianist Polo de Haas
Aansluitend borrel en verkoop CD Polo de Haas
 
 
H.C. ten Berge
H.C. ten Berge die in 1964 debuteerde met de dichtbundel Poolsneeuw is naast dichter ook prozaschrijver, essayist en vertaler. In 2006 werd zijn oeuvre bekroond met de P.C.Hooft-prijs. Hij schreef vaak over kunstenaars die hij bewonderde en ontwikkelde zich tot een veelzijdige chroniqueur. Zijn essays gaan over schrijvers als Simon Vestdijk, A. Roland Holst en Breyten Breytenbach, maar ook over Simeon ten Holt, die hij als achttienjarige in Bergen leerde kennen.
 
Kockyn
De experimentele film Kockyn, een kermiskroniek dateert van 1966 en was een samenwerking van filmer Rein Bloem en H.C. ten Berge, met een soundtrack van Simeon ten Holt. Het filmscenario was van Bloem en Ten Berge; Hugo Metsers maakte hierin zijn debuut als filmacteur. Ten Berge: 'Het was een eerste probeersel op 35 mm van Rein Bloem. We maakten samen het scenario, hij deed de regie, ik de productie. Mijn oude vriend Ten Holt werd voor de muziek gevraagd (hij was nog volslagen onbekend in die tijd). Er was weinig geld, waardoor wij voor niets werkten en de technici natuurlijk wel betaald werden. De opnamedagen waren ontzaglijk aardig, leerzaam en opwindend: alles was nieuw, en voor een altijd alleen zittende schrijver bleek samenwerking met anderen een andere en stimulerende wereld. Voor Ten Holt schaften wij een metallofoon aan die 125 gulden kostte. De vleugel werd à la Cage geprepareerd en Pieter van der Staak speelde (klassieke) gitaar. De opnamen werden op een zaterdag in zijn nu overwoekerde bunkerstudio in Bergen gemaakt. Er werd voor die gelegenheid een elektrische kabel gelegd van de boerderij naar de van alle gemakken verstoken bunker, waarin hij ook woonde. Mijn god, dat alles is nu meer dan vijftig jaar geleden!'
 
Polo de Haas
Polo de Haas (1933) studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Jan Odé en behaalde cum laude zijn solodiploma. Hij kreeg tal van onderscheidingen zoals de Eerste Prijs op het ICC Concours in Amsterdam en de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw. Hij trad op met vrijwel alle Nederlandse orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink. Polo de Haas is gespecialiseerd in het werk van Simeon ten Holt en werkte mee aan talrijke uitvoeringen en opnamen van zijn muziek. In 2017 gaf hij ter gelegenheid van zijn 55-jarig jubileum een bijzondere solo-uitvoering van de Canto uit.
Polo de Haas geldt als voorvechter van de eigentijdse muziek en heeft ook als componist een aantal werken op zijn naam staan. Hij gaf recitals in Oost- en West Europa, Japan, Canada, Korea, Cuba en de VS. Vele componisten droegen werken aan hem op. Hij werd verder bekend door zijn vele radio en televisie-optredens. Voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek werd hij in 1996 koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 

kaarten en reserveren

Kaarten a €17,50 te reserveren via onderstaand formulier of telefonisch T 072-5898927. Geef je op tijd op!