In samenwerking met de Eerste Bergensche Boekhandel organiseert Museum Kranenburgh een reeks literaire avonden. Deze avond spreekt Onno Blim over de biografie van Jan Wolkers.

Ongeveer een jaar voor de dood van schrijver-schilder-beeldhouwer Jan Wolkers op 19 oktober 2007, begon Onno Blom met zijn biografie. Hij heeft nog uitgebreid met Wolkers kunnen spreken en kreeg volledige toegang tot zijn persoonlijke archief. Nu is het werk gereed en gaat de biografie verschijnen op de tiende sterfdag van Jan Wolkers.  Het litteken van de dood gaat over het rebelse leven van een van de meest geliefde kunstenaars van Nederland.

Op basis van een schat aan materiaal schetst Onno Blom een obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarig dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.

Onno Blom (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Na een aantal jaren te hebben gewerkt als literair redacteur bij dagblad Trouw en korte tijd als hoofdredacteur van Uitgeverij Prometheus Bert Bakker en adjunct-directeur van De Bezige Bij, is hij werkzaam als freelance journalist en literair criticus.

Blom stelde de bloemlezing Een reservaat van pekelharingen (1995) samen - een bundeling beschouwingen van buitenlandse schrijvers over Nederland - en schreef Het fotografisch geheugen (over foto’s van Nederlandse fotografen, 1998), Zolang de voorraad strekt (een geschiedenis van de Boekenweekgeschenken, 2000), Zijn getijdenboek (2002), een geïllustreerd biografisch portret van Harry Mulisch, en Het fabeldier dat Komrij heet (2004), een monografie van Gerrit Komrij. Zo is het genoeg uit 2008 is het verslag van het laatste jaar van Jan Wolkers. 

Deze avond is de vierde in een reeks van vijf literaire avonden in Kranenburgh te Bergen. Bij de boekhandel kun je zolang de voorraad strekt een abonnement kopen voor vijf donderdagavonden.

Meer Literaire Lezingen

22 maart 2018 Tommy Wieringa en Dimitri Verhulst*

Aanvang

20.00 uur

Kaarten

Een abonnement kost 55,00 euro (*Uitverkocht)

Eerste Bergensche Boekhandel | Oude Prinsweg 11, Bergen | Telefoon 072 - 5812481
www.eerstebergenscheboekhandel.nl