RuimteKRANENBURGH-KCB
  • Fotografie
  • Overig
Het vierkant, de driehoek, de bol en de cilinder. Het werk van de vier kunstenaars die deelnemen aan de expositie ContraRitme van KunstenaarsCentrumBergen stond jarenlang in het teken van geometrische vormen. Niet alleen de basisvormen, maar ook vormen uit de natuur, zoals kristallen en schelpen, keerden regelmatig terug. De afgelopen jaren veranderde dit. Hoekige patronen vervormden, strakke lijnen vervloeiden, kleuren versmolten. Geometrie maakte plaats voor de persoonlijke handtekening van de kunstenaars. Als een bijna natuurlijk proces voltrok de opkomst van de contravorm zich bij ieder in een eigen ritme.

Ger Dekker
De verschillende kleuren van het licht door de dagen en de seizoenen heen spelen een belangrijke rol in het werk van Ger Dekker. Zijn grote rechthoekige composities ogen monochroom, maar voor wie goed kijkt ontstaat een schouwspel van kleine vlakjes waarin tonen en tinten van kleuren een subtiele strijd met elkaar aangaan. Het monochroom is een veranderend en verschuivend kleurenvlak; het biedt een blik in een illusionaire diepte.

Gerda Kruimer
Contouren van steden, gebeurtenissen en persoonlijke ervaringen domineren de tekeningen en het ruimtelijk werk van Gerda Kruimer. De ogenschijnlijk realistische beelden hebben nog het meest weg van opgravingstekeningen van archeologen. Haar witte tekeningen op zwart papier creëren een beeld waar je niet naar kijkt, maar ingezogen wordt.

Wim Starkenburg
Wim Starkenburg werkte de afgelopen decennia als zelfstandig kunstenaar en tegelijkertijd als assistent van Sol LeWitt. In deze periode reisde hij veel en bouwde een gigantisch archief op. Zijn archief en ervaringen verwerkt hij in installaties, wandtekeningen, foto’s en tekeningen.

Theo Steemers
Het fotografische werk van Theo Steemers verraadt zijn achtergrond als architect. Als fotograaf leerde hij om op een andere manier te kijken . In zijn eerst documentaire en later abstracte werk speelt architectuur een belangrijke rol. Hij vervormt hierin architectuurfoto’s tot nieuwe composities. Zo ontstaan nieuwe skylines die hij vervolgens weer fotografeert. Het oorspronkelijke beeld wordt weer materie.

Opening
De officiële opening vindt plaats op maandag 5 juni om 15:00 uur. Dit is tevens de laatste kans om de grote KCB-tentoonstelling Kunst = een veelkoppige draak te bewonderen.

Beeld banner: Theo Steemers, Experiment Sky#01: photograph of deconstructed geometric prints ( image becomes to a material issue), March 2017. Foto: Theo Steemers

27 mei 2017 _ 20 augustus 2017