Kleurpraat en Vormentaal

Welke kleuren en vormen ken je allemaal? En welke kleuren en vormen kun je ontdekken in de tentoonstelling? En hoe wordt kleur en vorm gebruikt door de kunstenaar? Kleuters leren spelenderwijs kleuren en vormen ervaren. Zo kun je kleur gebruiken om een emotie uit te drukken en kun je met vormen allerlei objecten maken. De kinderen maken tijdens de museumwandeling ook een eigen kunstwerkje geïnspireerd op de tentoonstellingen. 

Duur museumles: 60 minuten
Groep: groep 1-2
Kosten: 59 euro per groep (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Verf vol verhalen

Via een interactieve rondleiding vol vragen, verhalen en kunstkijkspelletjes ontdekken de leerlingen van groep 3 en 4 de tentoonstellingen. Hoe maakt een kunstenaar een kunstwerk en welke materialen gebruikt hij daarvoor? Welke verhalen gaan er schuil achter de kunstwerken? En hoe denk je dat zo’n verhaal af loopt? Kunst prikkelt de fantasie. In Studio C maken de leerlingen een eigen kunstwerk geïnspireerd op de tentoonstellingen.

Duur museumles: 90 minuten
Groep: 3-4
Kosten: 89 euro per klas (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Kijken is een kunst

Door met een open blik naar kunstwerken te kijken en hierover te praten ontdekken leerlingen van groep 5 en 6 samen de verborgen boodschap van kunst van nu. Wat zie ik? Wat betekent dat? En wat vind ik ervan? Tijdens de actieve rondleiding door de tentoonstelling maken de kinderen kennis met de bouwstenen van een kunstwerk: beeldaspecten (tekentechniek, compositie, donker/licht, kleurgebruik, vorm, etc.), materiaal en betekenis. Zo zetten de kinderen hun eerste stappen op het gebied van kunstbeschouwing. Vol inspiratie maken de kinderen daarna een kunstwerk in Studio C, de creatieve werkplaats in Kranenburgh.

Duur museumles: 90 minuten
Groep: 5-6
Kosten: 89 euro per klas (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Kunst Exposed

Dit programma laat leerlingen in groep 7 en 8 kennismaken met kunst van toen en nu. Tijdens de museumwandeling komen er allerlei kunstvormen voorbij en ervaren ze een vorm van expressie die niet alledaags is. Door kunst te ontleden en te verbinden aan de eigen leefomgeving en hedendaagse maatschappelijke kwesties, leren ze anders kijken: naar de wereld, naar elkaar en naar zichzelf.  Vol inspiratie maken de leerlingen zelf een betekenisvol kunstwerk bij de tentoonstelling in Studio C, de creatieve werkplaats in Kranenburgh. Het programma koppelt dus kunst kijken aan kunst interpreteren én zelf kunst maken. Zo wordt het creatieve proces doorlopen: oriënteren (waarnemen), onderzoeken, uitvoeren en evalueren/reflecteren

Duur museumles: 90 minuten
Groep: 7-8
Kosten: 89 euro per klas (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

NIEUW! Zomervogels

Tijdens dit programma gaan de leerlingen met een museumdocent drie tentoonstellingen bekijken: Ans Wortel, Het geheim van Gestel en B is for Bird. Hierbij leren zij vooral zelf te kijken en te verwoorden wat zij zien. Tijdens de museumwandeling zullen zij, samen met de groep, tot de ontdekking komen dat kunst in allerlei vormen en kleuren kan ontstaan en dat ieder kunstwerk een andere, eigen betekenis heeft. Van klassieke schilderijen tot papiercollages, abstracte portretten, schilderijen van bietensap, plakkaten van teer, etsen en tekeningen tot hedendaagse installaties. Alles komt aan bod! Na de wandeling gaan de leerlingen in Studio C, de creatieve werkplaats van Kranenburgh, zelf aan de slag met verschillende materialen en maken een eigen vogelkunstwerk. Aan het einde wordt een kleine overzichtstentoonstelling gemaakt van de creaties.

Duur museumles: 90 minuten
Groep: 1-8, niveau en eindopdracht worden aangepast aan leerjaar
Kosten: 89 euro per klas (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis
Beschikbaar t/m 28 september 2018

NIEUW! STUDIO C workshop voor BSO

In deze museumles, speciaal voor BSO’s, gaat een teamlid van Studio C met de kinderen op pad door het museum om inspiratie op te doen. Vervolgens gaan zij aan de slag in de Studio C Tuinkeet, de creatieve werkplaats van het museum in de beeldentuin. Hier maken de leerlingen eigen kunst om mee te nemen! Eventueel kan er ook met een thema op aanvraag worden gewerkt.

Duur museumbezoek: 90 minuten
Wie: alle leeftijden
Omvang: minimaal 6, maximaal 16 kinderen. Bij grotere groepen graag mailen voor mogelijkheden naar educatie@kranenburgh.nl  
Kosten: 3,50 per kind

Boeken

Programma’s moeten minimaal twee weken van tevoren worden aangevraagd. Tot 48 uur van tevoren kunt u nog kosteloos annuleren, hierna brengen wij 50% in rekening. Neem voor meer informatie of het boeken van een van onze programma's contact op via educatie@kranenburgh.nl.