Alle kleuren van de regenboog

Welke kleuren ken je allemaal? Welke kleuren kun je ontdekken in de tentoonstelling? En hoe wordt kleur gebruikt door de kunstenaar? Kleuters leren spelenderwijs kleuren en ervaren dat elke kleur zijn eigen sfeer heeft. Met behulp van gekleurde vormen maken de kinderen ook hun eigen kunstwerk in de tentoonstelling. 

Duur museumles: 60 minuten
Groep: kleuters (groep 1-2)
Kosten: 59 euro per groep (maximaal 15 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Verf vol verhalen

Via een interactieve rondleiding vol vragen, verhalen en kunstkijkspelletjes die verborgen zitten in de schildersjas van de museumdocent ontdekken de leerlingen van groep 3 en 4 de tentoonstelling. Hoe maakt een kunstenaar een kunstwerk en welke materialen gebruikt hij daarvoor? Welke verhalen gaan er schuil achter de kunstwerken? En hoe denk je dat zo’n verhaal af loopt? Kunst prikkelt de fantasie. In Studio C maken de leerlingen een eigen kunstwerk geïnspireerd op hun favoriete kunstwerk.


Duur museumles: 90 minuten
Groep: 3-4
Kosten: 89 euro per klas (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Kijken is een kunst

Door met een open blik naar kunstwerken te kijken en hierover te praten ontdekken leerlingen van groep 5 en 6 samen de verborgen boodschap van kunst van nu. Wat zie ik? Wat betekent dat? En wat vind ik ervan? Tijdens de actieve rondleiding door de tentoonstelling maken de kinderen kennis met de bouwstenen van een kunstwerk: beeldaspecten (tekentechniek, compositie, donker/licht, kleurgebruik, vorm, etc.), materiaal en betekenis. Zo zetten de kinderen hun eerste stappen op het gebied van kunstbeschouwing. Vol inspiratie maken de kinderen daarna een kunstwerk in Studio C, de plek waar je zelf dingen mag maken.

Duur museumles: 90 minuten
Groep: 5-6
Kosten: 89 euro per klas (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Me, you, kunstcrew!

Dit programma laat leerlingen in groep 7 en 8 kennismaken met kunst van nu. In een nieuwe omgeving ervaren ze een vorm van expressie die voor hen niet alledaags is, maar hen wel persoonlijk raakt. Ze leren anders kijken: naar de wereld, naar elkaar en naar zichzelf. Dit heeft ook een expliciet sociaal doel: kijk niet zwart-wit – heb een open blik. Het programma is zo opgezet dat elk kind in een respectvolle sfeer zijn zegje kan doen. Ook koppelt het kunst kijken aan kunst interpreteren én zelf kunst maken. Zo wordt het creatieve proces doorlopen: oriënteren (waarnemen), onderzoeken, uitvoeren en evalueren/reflecteren. Vol inspiratie maken de kinderen daarna zelf een kunstwerk in Studio C, de plek waar je zelf dingen mag maken.

Duur museumles: 90 minuten
Groep: 7-8
Kosten: 89 euro per klas (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Ontdektour kunst kijken

Wat kan je ontdekken in deze afbeelding? Meer dan je denkt! In deze ontdektour ervaren de kinderen dat iedereen kunstwerken anders bekijkt én interpreteert. Onder leiding van een ervaren museumdocent bekijken kleine groepjes leerlingen in een uur een aantal kunstwerken. Aandachtig en kritisch kijken, observeren en interpreteren staan centraal. Via een open gesprek leren leerlingen beter kijken en ontstaat er respect voor elkaars meningen. Deze tour is gebaseerd op de Visual Thinking Strategies (VTS). VTS is een wetenschappelijk onderbouwde methode die je beter leert observeren door naar kunstwerken te kijken. VTS stimuleert vaardigheden zoals kritisch en creatief denken. Ook levert het een bijdrage aan analytisch denken en verbetert de taalvaardigheid. Vol inspiratie maken de leerlingen een eigen kunstwerk in Studio C, de plek waar je zelf dingen mag maken.

Duur ontdektour: 60 minuten
Groep: 2-8
Kosten: 89 euro per klas (maximaal 32 leerlingen), entree gratis, begeleiders gratis

Boeken

Neem voor meer informatie of het boeken van een van onze programma's contact op via educatie@kranenburgh.nl