Kunstenaarscentrum Bergen

Kranenburgh - Culturele Buitenplaats in Bergen

Kunstenaarscentrum Bergen


Meer dan een halve eeuw geleden stonden Charley Toorop, Adriaan Roland Holst en Constant Nieuwenhuis aan de wieg van Kunstenaarscentrum Bergen (KCB). Een dorp met zo veel kunstenaars vroeg om een gemeenschappelijk initiatief.

Vanaf het begin vertegenwoordigen de leden allerlei disciplines. Er zijn schilders, componisten, schrijvers, muzikanten, theatermakers, maar ook tekenaars, fotografen, beeldhouwers en keramisten.

Dat resoneert in de activiteiten. Sinds eind jaren veertig maakt het KCB tentoonstellingen, brengt het literaire bundels en lp’s en cd’s uit en organiseert het concerten. Voor het eerste optreden van Simeon ten Holt, lid sinds 1957, moesten de liefhebbers naar Bergen.

Eén van de eerste tentoonstellingen vond plaats in de kunstzaal van verzamelaar en mecenas Piet Boendermaker, het latere atelier van KCB-lid Lucebert. KCB-kunstenaars staan ook aan de basis van KRANENBURGH.

Ruim twintig jaar geleden namen Karel Colnot, David Kouwenaar en Kees den Tex het initiatief voor de oprichting van museum KRANENBURGH. Dat ging net als het KCB op in het nieuwe KRANENBURGH. Tegenwoordig is het KCB permanent gevestigd op de eerste verdieping van de villa van KRANENBURGH.

Klik hier voor meer informatie.