Schilderijen, foto’s, archiefmateriaal

Op 29 april 1993 opent Museum Kranenburgh officieel zijn deuren. Iedereen is erbij: de burgemeester, talloze Bergenaren, kunstenaars en kunstliefhebbers zijn getuige van de opening van de allereerste tentoonstelling van portretten, landschappen en stillevens van de kunstenaars van de Bergense School. Veel kunstwerken werden door kunstenaars, hun familie, vrienden en bewonderaars aan Kranenburgh geschonken of nagelaten toen de plannen voor het nieuwe museum gestalte kregen. Ook beschikte de Stichting Museum Kranenburgh bij opening al over een aardige eigen collectie dankzij de Gemeente Bergen en de Stichting Noordhollands Kunstcentrum. Het Stedelijk Museum Amsterdam gunde Kranenburgh een omvangrijke langdurige bruikleen. Nu, 25 jaar later, wordt het publiek in de tentoonstelling 1993 teruggevoerd naar dat allereerste jaar. Met een interessante selectie van de destijds geëxposeerde werken (ditmaal uitsluitend uit de eigen collectie van Kranenburgh), maar ook met foto’s en boeiend archiefmateriaal

Leo Gestel, Charley Toorop, Arnout Colnot

De werken van de Bergense School vormen de kern van de collectie Kranenburgh en zijn in de loop der jaren echte publiekslievelingen geworden. De landschappen, portretten en stillevens zijn expressief, met vaak een ruige toets en sterke licht-donker contrasten, zoals we dat kennen van deze generatie vernieuwende kunstenaars, waaronder Leo Gestel, Henri ten Holt, Arnout Colnot, Mommie Schwarz, Charley Toorop en Dirk Filarski. Hun fascinatie voor de natuur in en rond Bergen klinkt intens door in hun werk, zoals in Arnout Colnots Het Oude Hof in de winter uit 1916. De buitenplaats heeft niet aan schoonheid ingeboet en inspireert tot op de dag van vandaag schilders, fotografen en dichters. Het donkere, aardse palet van de Bergense schilders wordt lichter naarmate ze zonnigere oorden bezoeken, zoals te zien is in het werk Spanje (1931) van de reislustige Dirk Filarski.

Springlevend en tijdloos

Naturel en vol karakter zijn de portretten die de kunstenaars van zichzelf, maar ook van bevriende kunstenaars en kinderen schilderden. Zoals het portret dat Matthieu Wiegman maakte van Kees Boendermaker, de kunstenaar en zoon van verzamelaar Piet Boendermaker, of de zelfportretten van Henri ten Holt en Piet Wiegman. Intieme beeltenissen van Bergenaren, gevangen in warm licht en aardse kleuren. Bergen koestert hun geschiedenis en houdt ze springlevend. Met 1993 viert Museum Kranenburgh de tijdloze waarde van zijn collectie Bergense School die het museum zijn bestaansrecht gaf.