CULTURELE BUITENPLAATS

Kranenburgh - Culturele Buitenplaats in Bergen

Culturele buitenplaats


In KRANENBURGH, culturele buitenplaats in Bergen ontmoeten kunst, cultuur en natuur elkaar op de grens van het kunstenaarsdorp, het bos, de duinen en de zee.  Omgeven door groen is het museum gehuisvest in een bijzondere combinatie van monumentale villa en eigentijdse nieuwbouw. Het beschikt over een boeiende collectie kunst en cultuurhistorische objecten. Hieronder veel werk van kunstenaars van De Bergense School, maar ook van hedendaagse schilders, beeldhouwers, fotografen, architecten, dichters en componisten.

Schijnwerper op Bergen
Beeldende kunst maar ook muziek, poëzie en film maken deel uit van de programmering van KRANENBURGH. Het is een plek voor artistieke kruisbestuiving, met ruimte voor oud én nieuw, voor toonaangevend en aanstormend talent en met bijzondere belangstellling voor multi-talenten als Lucebert en Armando. Al meer dan 100 jaar oefent Bergen een magische aantrekkingskracht uit op kunstenaars, schrijvers en musici. KRANENBURGH richt de schijnwerpers op het netwerk van Bergense kunstenaars dat zich inmiddels nationaal en internationaal heeft vertakt.

Bundeling van krachten
In KRANENBURGH zijn het voormalig Museum Kranenburgh, Kunstenaarscentrum Bergen (KCB), Museum Het Sterkenhuis, de Kunstuitleen, het VVV en de collecties van het Noord-Hollands Kunstencentrum (NHKC) samengebracht. Een geweldige bundeling van krachten! KCB, Kunstuitleen en VVV zijn gehuisvest in KRANENBURGH. Museum Het Sterkenhuis, gevestigd in een zeventiende-eeuwse boerderij in het centrum van Bergen, vertelt het verhaal van de bewoners van Bergen en omgeving vanaf de prehistorie tot heden.

Gebouw
Het nieuwe KRANENBURGH wordt gevormd door de historische villa Kranenburgh en de nieuwbouw die begin 2013 is opgeleverd. De historische villa stamt uit de negentiende eeuw en werd gebouwd door de familie Van Reenen, grondleggers van het huidige Bergen. Verschillende kunstenaars, waaronder Charley Toorop en Lucebert, hebben de villa korte of langere tijd bewoond.

De nieuwbouw ontworpen door architect Dirk Jan Postel (architectenbureau Kraaijvanger) heeft veel glaspartijen – een mooie manier om het omringende landschap (o.a. de beeldentuin) volop bij het museum te betrekken en als het ware te laten binnen komen.


Foto: Peter H. Toxopeus