het laatste nieuws

Directeur Kees Wieringa vertrekt bij KRANENBURGH

16 december 2015 -
Directeur Kees Wieringa vertrekt bij KRANENBURGH. Na drie jaar, waarin hij het museum opbouwde en op de kaart wist te zetten, breekt voor hem een nieuwe fase aan. ‘Ondanks dat het op bestuurlijk niveau niet allemaal even makkelijk is gegaan, kijk ik terug op een bijzondere periode met louter hoogtepunten’, zegt Wieringa.

Onder zijn leiding opende KRANENBURGH twee jaar geleden met de spectaculaire tentoonstelling WONDER met (inter)nationale kunstenaars die aan Bergen zijn verbonden.

Veel succes boekte de tentoonstelling Lucebert. Thuis in Bergen, waar bezoekers mochten rondlopen in het nagebouwde atelier van de beeldend kunstenaar en dichter.

Wieringa stond ook aan de wieg van Silence out loud. Tentoonstelling van Joost Zwagerman, die nog tot en met 12 juni 2016 is te zien. Daarbij gaf KRANENBURGH carte blanche aan de schrijver en essayist om een persoonlijke presentatie te maken over stilte. Zwagerman koos bijna honderdvijftig werken van vooral Nederlandse en Vlaamse kunstenaars, vrienden en generatiegenoten. Daartoe behoren beroemde kunstenaars als Marlene Dumas, Luc Tuymans en Rineke Dijkstra.

Onder leiding van Wieringa trok KRANENBURGH een recordaantal bezoekers. Voor 2015 ligt de verwachting op 70.000. Dat is fors meer dan de 20.000 mensen die museum Kranenburgh vóór de uitbreiding trok. Een groot aantal bezoekers kwam af op de concerten, toneelvoorstellingen en debatten. Ook trok KRANENBURGH een groot aantal leerlingen van basis- en middelbare scholen in de regio. Wieringa was ook verantwoordelijk voor de komst van kunstenaarsvereniging KCB naar KRANENBURGH. De kunstenaars kregen een vaste plek in de villa. Daarnaast opende de Kunstuitleen KRANENBURGH, die zeer succesvol is op de nieuwe locatie. Dat geldt ook voor de horeca en de winkel.

Team KRANENBURGH

Foto-onderschrift:
Kees Wieringa bij de opening van Silence out loud. Tentoonstelling van Joost Zwagerman. Fotografie: Peter H. Toxopeus