het laatste nieuws

Recordaantal bezoekers KRANENBURGH

5 januari 2016 -
Het afgelopen jaar trok KRANENBURGH een recordaantal bezoekers. De teller schoot omhoog naar 68.000. Dat is een toename van 15% ten opzichte van 2014 toen er 59.000 mensen kwamen. De toename is te danken aan de succesvolle programmering; uiteenlopende concerten, lezingen en tentoonstellingen. Niet alleen de culturele buitenplaats trok meer bezoek. Het geldt ook voor Het Sterkenhuis, onderdeel van KRANENBURGH. Het historisch museum trok vorig jaar 5.500 bezoekers. Het jaar daarvoor waren dat er nog 4.000. Dat is een toename van 37%. Het Sterkenhuis is van mei tot en met november geopend.

In KRANENBURGH kwamen veel bezoekers af op de tentoonstellingen rond Lucebert met zijn nagebouwde atelier. De kunstenaar/dichter woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Bergen. Succesvol was ook Manifesten met kunst van de Bergense School en de groep kunstenaarsvrienden van Folkert de Jong. Ook trok het werk van Sjoerd Buisman veel publiek. ‘Bladeren waar je van gaat huilen’, kopte NRC Handelsblad die de tentoonstelling vier sterren gaf.

Het jaar sloot af met schilderijen van Herman van Veen en de persoonlijke tentoonstelling van Joost Zwagerman over stilte: Silence out loud. Daarvoor koos hij kunstenaars uit vooral Nederland en Vlaanderen. Die publiekstrekker duurt nog tot en met 12 juni 2016.
Het Sterkenhuis vierde afgelopen jaar zijn honderd jarig bestaan op de huidige locatie nabij de Ruïnekerk met de tentoonstelling De Eeuw van Het Sterkenhuis. Parels uit de collectie.

Foto-onderschrift
Zaaloverzicht Silence out loud in KRANENBURGH. Fotografie: Peter H. Toxopeus