het laatste nieuws

6 oktober 2014 -
24 september 2014 -
17 september 2014 -

Van een onderzoek naar ‘wat kunst is’ tot vaartochten op historische schepen. De Noord-Holland Biënnale gaat op 4 juli van start en zal de provincie overspoelen met activiteiten op het gebied van kunst en cultureel erfgoed. Maar dan wel geconcentreerd rond het Noordhollands Kanaal, het thema van deze grootscheeps kunstmanifestatie. Kunstenaars als David Bade, Martijn Engelbregt, Semâ Bekirovic, Stanley Brouwn, Sharon Houkema, Heringa / Van Kalsbeek en Marc Nagtzaam doen eraan mee.

Grootscheepse manifestatie rond het Noordhollands Kanaal
In Purmerend komen de verbindende aspecten van de NHBNL 2014 mooi samen. Curator Saskia Monshouwer  integreert werk van nu in de historische collectie van het Purmerends Museum, met het Noordhollands Kanaal als insteek. Onder de titel And now something else (how to phonedraw a ship) exposeren Semâ Bekirovic, Stanley Brouwn, Sharon Houkema, Heringa / Van Kalsbeek en Marc Nagtzaam. Dit gaat moeiteloos samen met architectuur. Op 10 juli om 19 uur opent Marijn Schenk van Next Architects, na een welkomstwoord van de burgemeester, de expositie van Saskia Monshouwer en verhaalt vervolgens over die bijzondere brug over het kanaal: de Melkwegbrug (aanmelding verplicht: info@purmerendsmuseum.nl). Daarnaast neemt Martijn Engelbregt in Purmerend in dezelfde periode deel met de ‘Ambulante Medicijnfabriek’, een workshop waarin deelnemers op zoek gaan naar geneeskrachtige planten langs het water. Maar er worden ook op en naast het water vaar- en wandeltochten met gidsen georganiseerd.

Wat is kunst?
Ook in andere plaatsen staat heel wat te gebeuren. Vanaf 7 juli onderzoekt curator David Bade in Alkmaar wat kunst is op een ponton bij de werf Nicolaas Witsen (Kraspolderweg 4), samen met een groep jonge kunstenaars. De hele maand juli zijn bezoekers welkom om te komen kijken, vragen of meedoen: iedere dinsdag en vrijdag van 16 tot 17 uur. Na 29 juli meert het van kunst voorziene ponton ergens in het centrum van Alkmaar af. De kunstenaarsverenigingen in Bergen (KCB/KRANENBURGH) en Hoorn (de Boterhal) organiseren ondertussen tentoonstellingen in de eigen locaties, en ook Kunsthal 45 in Den Helder en Hotel Maria Kapel (Hoorn) hebben zich aangesloten bij de NHBNL. Voor nadere informatie over openingstijden en kunstenaars: www.nhbnl.nl.

Een leven langs het water
Omdat het Noordhollands Kanaal voor een groot deel geschiedenis is, kleurt cultureel erfgoed de NHBNL 2014. Over de geschiedenis van het kanaal heeft Oud Wasgoed (www.oudwasgoed.nl), in samenwerking met de regionale archieven een serie exposities samengesteld onder de titel Een leven langs het water: in Den Helder (locatie Kunstuitleen, Willemsoord), Alkmaar (Stedelijk Museum), Graft-de Rijp (het Houten Huis) en het Purmerends Museum.

Kunst moet stromen. Daarom heeft de NHBNL ook creativiteitscentra, dagbestedingscentra en scholen gevraagd mee te doen. Op de websites (www.nhbnl.nl en www.schippermagikover.nl)  en bij diverse locaties zijn daarvan de resultaten te bezichtigen. Ga dat zien in Molen de Gouden Engel in Koedijk; bij Museum Broekerveiling en de Grote Kerk in Schermerhorn.  De NHBNL brengt een stroom van kunst teweeg. Laat u meevoeren!

Voor meer informatie: www.nhbnl.nl.
28 mei 2014 -
De drie werken met links het Zelfportret van Germ de Jong. In het midden Patricia Bracke, conservator Bergense School KRANENBURGH, geflankeerd door Cees Roem en familie

«« | « | 01 | 02 | 03 | 04 | » | »»