Plooien zijn er in talloze vormen, gedrapeerd of vastgenaaid, functioneel of louter ter versiering, als teken van status of voorgeschreven, maar: altijd elegant. Historisch Museum Het Sterkenhuis koestert zijn unieke textielcollectie met juweeltjes van de Hollandse streekmode waaronder gesteven kappen, damasten rokken en versierde jakken, allemaal kunstig voorzien van plooien. De seizoenstentoonstelling Mooie Plooien toont hoogtepunten uit de collectie van oprichtster Marie van Reenen-Völter, latere aanwinsten van Het Sterkenhuis en hedendaags werk. 

Plooien in Bergen

MuseumHet Sterkenhuis laat zien hoe de plooien van de kappen, gedragen bij de streekdracht, werden gemaakt. En hoe dames op het platteland weliswaar de mode volgden, maar die vertaalden naar eigen smaak. Textielkunstenares Gerda Schimmel (1953) laat zich in Het Sterkenhuis inspireren door de rijke geschiedenis van de streekdracht. Van lange stroken wegwerptextiel maakt zij prachtige vormen door te vouwen en in wisselende ritmes te rijgen en aan te snoeren. 
 

Vanaf de oudheid

Mooie Plooien gaat terug tot de oude Egyptenaren, die gebruikmaakten van een speciale techniek voor het weven van geplooide stoffen. Textielkunstenares Ann Richards (1947), gespecialiseerd in deze techniek, weefde speciaal voor de tentoonstelling een aantal bijzondere stoffen. Prachtige voorbeelden van archeologisch textiel vertellen de geschiedenis van diverse oude plooitechnieken.

Plooien in de mode

Natuurlijk is er ook aandacht voor de rol van plooien in het modebeeld. Historische kleding laat zien hoe plooien het silhouet van de vrouw door de eeuwen heen vormen én veranderen. Van 18e-eeuwse zware damasten rokken met diepe plooien tot grote, poffend geplooide mouwen met strakke manchetten vanaf 1830. De plooi verdwijnt nooit helemaal uit het modebeeld, ook niet met het functioneler worden van kleding in de 20e eeuw. Gelukkig maar, want plooien blijven een plezier om naar te kijken.

Museum Het Sterkenhuis
Oude Prinsweg 21, Bergen