Voortgezet onderwijs

Kranenburgh biedt workshops aan voor alle klassen en niveaus van het voortgezet onderwijs. Bekijk hier het aanbod.

WORKSHOP: Bloot in Beeld

De tentoonstelling BLOOT toont allerlei werken rondom een overkoepelend thema: bloot in de beeldcultuur van toen en nu. Deze workshop verkent de blik op bloot door de huidige jeugd. Hoe vaak komen jongeren nog bloot tegen op televisie, bladen en op social media? Wat voor effect heeft dit? En wat voor boodschap zouden zij hun leeftijdsgenoten zelf willen meegeven rondom het lichaam? Samen gaan we in gesprek over kunst dat hún aanspreekt. Vervolgens kruipen zij in de huid van een hedendaagse kunstenaar en maken een eigen kunstwerk geïnspireerd op werk uit de tentoonstelling. Bij deze workshop is een voorbereidende presentatie beschikbaar.

*Bij dit programma is een voorbereidende presentatie gemaakt, deze vindt u hier.

Duur: 90 minuten
Klas: VMBO, onderbouw HAVO/VWO
Kosten: 120 euro per klas (maximaal 32 leerlingen)
Beschikbaarheid: 14 oktober 2018 t/m 3 februari 2019

Beeld: Laetitia Ky, @laetitiaky, beeld bij tweet, 2018

WORKSHOP: BLOOT – De naakte waarheid

De tentoonstelling BLOOT verkent de kwetsbaarheid maar ook de kracht van blootgeven en blootleggen. Hoe is de beeldcultuur op dit vlak veranderd de afgelopen decennia? Er is weinig over van de schok die de eerste blote vrouw op de Nederlandse televisie in 1967 veroorzaakte en we onthullen de kleinste details van onze levens op social media. Echter ontstaat er tegelijkertijd een trend van nieuwe ‘preutsheid’ waarbij ontblote lichaamsdelen op Facebook worden verwijderd. Bij de jongste generatie (online) kunstenaars en designers tekent zich een verandering af. Een body positive mentaliteit roert zich onder hen en kwetsbaarheid wordt actief ingezet als krachtig middel. Tijdens deze workshop bekijken we een aantal werken uit de tentoonstelling die discussie oproepen, grenzen opzoeken en een statement maken. Hoe kijkt de generatie van nu hiernaar? Filosofische gesprekken, kijkoefeningen en zelf kunst maken als statement zijn onderdelen van deze workshop. Bij deze workshop is een voorbereidende presentatie beschikbaar.

*Bij dit programma is een voorbereidende presentatie gemaakt, deze vindt u hier.

Duur: 90 minuten
Klas: VMBO 4, bovenbouw HAVO/VWO (ook geschikt voor CKV 2.0)
Kosten: 120 euro per klas (maximaal 32 leerlingen)
Beschikbaarheid: 14 oktober 2018 t/m 3 februari 2019

Beeld: Oliviero Toscani, poster for United Colors of Benetton, 1994

Beeld | Taal

Bergen heeft een magische aantrekkingskracht op kunstenaars. Niet alleen op schilders en beeldhouwers, maar ook op muzikanten, schrijvers en dichters. Deze museumles gaat over gedichten. Drie Bergense dichters geven hierbij het voorbeeld. Dichten is eigenlijk een soort schilderen met woorden. Zoals een schilder iets wil vertellen over hoe hij de wereld om zich heen ziet, zo creëert een dichter een beeld met woorden. In deze les gaan de leerlingen met ervaren museumdocenten in kleine groepjes een eigen gekozen kunstwerk vanuit verschillende invalshoeken beschrijven, om vervolgens woorden te geven aan hun eigen interpretatie in dichtvorm. 

*Bij de tentoonstelling BLOOT – het kwetsbare lichaam, is een voorbereidende les gemaakt. Deze vindt u hier.

Duur: 90 minuten
Klas: 4, 5 HAVO en 4, 5, 6 VWO
Kosten: 120 euro per klas (maximaal 32 leerlingen)

Beeld: Alicia Framis, Is my body public? (Spanish), 2018, courtesy Rabo Kunstcollectie

LET OP: lesprogramma’s voor het voorjaar van 2019 volgen z.s.m.

Programma op maat

Een programma op maat maken is mogelijk bij iedere tentoonstelling. Wilt u bijvoorbeeld een verdiepingsprogramma voor CKV 2.0 of werkt de klas vanuit een bepaald thema? Alles kan! Graag minimaal 4 weken van tevoren aanvragen, de kosten zijn afhankelijk van de wensen. Neem contact op over de mogelijkheden via educatie@kranenburgh.nl.

Boeken

Programma’s moeten minimaal twee weken van tevoren worden aangevraagd. Tot 48 uur van tevoren kunt u nog kosteloos annuleren, hierna brengen wij 50% in rekening. Neem voor meer informatie of het boeken van een van onze programma's contact op via educatie@kranenburgh.nl.