Basisscholen

Leerlingen van de basisschool maken spelenderwijs kennis met kunst en het museum in diverse programma’s.

Foto Aad Hoogendoorn

RONDLEIDING MET TEKEN- OF SCHILDERWORKSHOP

Bij ieder programma is een voorbereidende les en verwerkingsopdracht voor in de klas beschikbaar, aangepast op de verschillende niveaus. Deze krijgt u per mail toegestuurd na de bevestiging van uw boeking en krijgt u geprint mee na afloop van het bezoek.

Groep 1-2: Kleurpraat en vormentaal

Groep 1-2 gaat samen met een museumdocent op ontdekkingsreis langs allerlei kunstwerken. Kunstwerken die 100 jaar geleden zijn gemaakt, maar ook kunstwerken van nu. We ontdekken dat een kunstwerk bestaat uit kleuren en vormen die je kunt benoemen. Zo kun je kleur gebruiken om een emotie uit te drukken en kun je met vormen allerlei objecten maken; plat op het doek of 3D in de ruimte. We ontdekken dat kunst van alles kan zijn! Van schilderijen en foto’s tot schelpen en bewegende boomstammen. En ook illustraties die je in prentenboeken terugvindt. We ontdekken dat je zelf allerlei verhalen kunt verzinnen bij een kunstwerk, want kunst prikkelt de fantasie.

Aansluitend op de rondleiding door de tentoonstellingen In de rug van de zee en Philip Hopman - Boer Boris!, gaan de kinderen zelf een tekening of schildering maken. Ze tekenen of schilderen een personage of dier die zomaar in een Boer Boris boek zou kunnen voorkomen. Welke avonturen gaat Boer Boris nu weer beleven? Alle kunstwerken van de leerlingen worden samengevoegd tot een nieuw Boer Boris prentenboek! Op school kunnen de kinderen er zelf nog een verhaal bij bedenken, uiteraard in rijmvorm, net als in de echte Boer Boris boeken.

Duur museumles: 90 minuten (60 minuten museumbezoek, 30 minuten tekenworkshop) / 120 minuten (60 minuten museumbezoek, 60 minuten schilderworkshop) 
Groep: 1-2
Kosten rondleiding met tekenworshop: 150 euro per klas / rondleiding met schilderworkshop: 200 euro per klas (maximaal 30 leerlingen)
Beschikbaar: tot 9 juni 2025

 

Groep 3-4: Verf vol verhalen

Tijdens een interactieve rondleiding vol vragen, verhalen en kunstkijkspelletjes ontdekken de leerlingen van groep 3 en 4 dat je kunst kunt maken van allerlei materialen: met verf en potloden, maar ook met boomstammen of schelpen. We ontdekken dat je kunst met (bijna) alle zintuigen kunt ervaren: we kunnen er naar kijken vanuit verschillende invalshoeken (staand, zittend, liggend en ondersteboven!), we kunnen geuren verbinden aan een kunstwerk, we kunnen materialen voelen en we kunnen kunst horen. We ontdekken ook dat je zelf allerlei verhalen bij een kunstwerk kunt bedenken: wat zie je? Wat gebeurt er? Hoe loopt het verhaal af? 

Aansluitend op de rondleiding door de tentoonstellingen In de rug van de zee en Philip Hopman - Boer Boris!, gaan de kinderen zelf een tekening of schildering maken. De leerlingen tekenen of schilderen een personage of dier die zomaar in een Boer Boris boek zou kunnen voorkomen. Welke avonturen gaat Boer Boris nu weer beleven? Alle kunstwerken van de leerlingen worden samengevoegd tot een nieuw Boer Boris prentenboek! Op school kunnen de kinderen er zelf nog een verhaal bij schrijven/bedenken, uiteraard in rijmvorm, net als in de echte Boer Boris boeken.

Duur museumles: 90 minuten (60 minuten museumbezoek, 30 minuten tekenworkshop) / 120 minuten (60 minuten museumbezoek, 60 minuten schilderworkshop)
Groep: 3-4
Kosten rondleiding met tekenworshop: 150 euro per klas / rondleiding met schilderworkshop: 200 euro per klas (maximaal 30 leerlingen)
Beschikbaar: tot 9 juni 2025

 

Groep 5-6: Kijken is een Kunst

Dit interactieve kunstprogramma in Museum Kranenburgh laat leerlingen in groep 5 en 6 kennismaken met kunst van toen en nu. Waar kunstenaars van toen vooral de eigen omgeving en emoties met verf op het doek vastlegden, kennen de kunstenaars van nu weinig grenzen. Ze gebruiken de meest uiteenlopende materialen, technieken en onderwerpen. We ontdekken dat je kunst kunt maken van allerlei materialen: met verf en potloden, maar ook met boomstammen of schelpen! We ontdekken dat je kunst met (bijna) alle zintuigen kunt ervaren, zoals kijken, voelen, ruiken en horen. Ze leren kritisch te kijken, te verwoorden wat zij zien en te luisteren naar elkaar. Tijdens de wandeling door de tentoonstellingen met allerlei opdrachten en kunstkijkspelletjes maken de kinderen spelenderwijs kennis met de bouwstenen van een kunstwerk: beeldaspecten, materiaal en betekenis. Zo zetten de leerlingen op een laagdrempelige manier hun eerste stappen op het gebied van kunstbeschouwing.

Aansluitend op de rondleiding door de tentoonstellingen In de rug van de zee, Arne Hendriks - Landschap als wonderkamer en Philip Hopman - Boer Boris!, gaan de kinderen zelf een tekening of schildering maken. De leerlingen tekenen of schildering een hele scene voor een nieuw Boer Boris boek. Welke avonturen gaat Boer Boris nu weer beleven? Alle kunstwerken van de leerlingen worden samengevoegd tot een nieuw Boer Boris prentenboek! Op school kunnen de kinderen er zelf nog een verhaal bij schrijven/bedenken, uiteraard in rijmvorm, net als in de echte Boer Boris boeken.

Duur museumles: 90 minuten (60 minuten museumbezoek, 30 minuten tekenworkshop) / 120 minuten (60 minuten museumbezoek, 60 minuten schilderworkshop)
Groep: 5-6
Kosten rondleiding met tekenworshop: 150 euro per klas / rondleiding met schilderworkshop: 200 euro per klas (maximaal 30 leerlingen)
Beschikbaar: tot 9 juni 2025

 

Groep 7-8: De kunst voorbij!

Via een interactieve rondleiding vol vragen, verhalen en kunstkijkspelletjes ontdekken de leerlingen de tentoonstellingen. In de tentoonstelling In de rug van de zee gaan we samen kijken naar kunstwerken die de natuur verbeelden, waaronder een groot kunstwerk van schelpen, bewegende boomstammen en schilderijen van de duinen. We onderzoeken welke geuren er bij het kunstwerk passen en we voelen met onze handen waar het van gemaakt is. Vervolgens ontdekken we bij Philip Hopman - Boer Boris! de prachtige boekillustraties waarop Boer Boris met zijn dieren allerlei avonturen beleeft op zijn boerderij. De plek waar Boer Boris woont heeft veel overeenkomsten met onze omgeving, en in de verschillende tentoonstellingen ontdekken we dan ook welke avonturen Boer Boris nog meer kan beleven.


Aansluitend op de rondleiding door de tentoonstellingen gaan de kinderen zelf een tekening of schildering maken. De leerlingen tekenen of schildering een hele scene voor een nieuw Boer Boris boek. Welke avonturen gaat Boer Boris nu weer beleven? Alle kunstwerken van de leerlingen worden samengevoegd tot een nieuw Boer Boris prentenboek. Op school kunnen de kinderen er zelf nog een verhaal bij schrijven/bedenken, uiteraard in rijmvorm, net als in de echte Boer Boris boeken.

Duur museumles: 90 minuten (60 minuten museumbezoek, 30 minuten tekenworkshop) / 120 minuten (60 minuten museumbezoek, 60 minuten schilderworkshop)
Groep: 7-8
Kosten rondleiding met tekenworshop: 150 euro per klas / rondleiding met schilderworkshop: 200 euro per klas (maximaal 30 leerlingen)
Beschikbaar: tot 9 juni 2025

 

Nieuw: Kranenburgh danst!

In dit nieuwe project slaan DinK (Dansen in de Klas) en Museum Kranenburgh hun handen in één. Op een expressieve manier dagen wij de leerlingen uit om kunst via verschillende disciplines te beleven. Dansen is immers ook kunst! De helft van de leerlingen bezoeken het museum waar zij een rondleiding krijgen langs de actuele tentoonstellingen. Schilderijen, schelpenkunst, bewegende boomstammen; er is van alles te ontdekken door leuke opdrachten en kijkspelletjes. Ondertussen krijgt de andere helft van de leerlingen in de grote zaal van het museum een dansworkshop van DinK die is geïnspireerd op de kunstwerken. De relatie tussen mens en natuur staat hierbij centraal. Halverwege het programma wisselen de groepen, zodat iedereen aan de beurt komt. Het bezoek wordt afgesloten met een danspresentatie voor elkaar in het museum.

Duur: 135 minuten
Groep: 4-8
Kosten: 265 euro per klas (maximaal 30 leerlingen)
Beschikbaar: gehele jaar op maandagen

*Bij de het programma is een voorbereidende les en verwerkingsopdracht voor in de klas beschikbaar. Deze krijgt u per mail toegestuurd na de bevestiging van uw boeking.

Foto Romy Zwart

STUDIO C workshops op maat

In deze workshop gaat een teamlid van Studio C eerst met de kinderen op pad door het museum om inspiratie op te doen. Vervolgens gaan zij aan de slag in Studio C, het educatieve atelier van Museum Kranenburgh. Hier maken de leerlingen eigen kunst om mee te nemen! 

Duur workshop: 90 minuten 
Wie: alle leeftijden, ook voor BSO’S
Omvang: maximaal 15 kinderen tegelijkertijd. Bij grotere groepen graag mailen voor mogelijkheden naar educatie@kranenburgh.nl  
Kosten: prijs op aanvraag

Reserveren

Programma’s moeten minimaal twee weken van tevoren worden aangevraagd. Tot 48 uur van tevoren kunt u nog kosteloos annuleren, hierna brengen wij de kosten in rekening. Neem voor meer informatie of het boeken van een van onze programma's contact op via educatie@kranenburgh.nl.